Insamling till svamputställning!
 
Artgenomgång med Carlsson! Artgenomgång med Carlsson!

Västgötabergens svampklubb 1 september 2012.

 

Vi träffades som vanligt och utgick från Rockwool. Sedan spred vi oss som en löpeld på Billingen, för att sedan återförenas vid Billingehus. Svamptillgången var så där, men det blev trots allt drygt 200 arter denna dag. Inget dåligt resultat tycker jag.

En del medlemmar i föreningen hade med sig egen svamp som vi hade med på utställningen vid Hornborgasjön dagen efter.

 

 

Under utflykten blev cirka 180 arter funna och med det andra som medlemmarna bidrog med blev det totalt cirka 214 arter. Inte så illa! Utställningen vid Hornborgasjön blev mycket lyckad. Cirka 800 personer besökte oss och vi kunde visa upp 181 olika svamparter vi samlat ihop dagen innan.

 

Några axplock vad enskilda medlemmar hittade:

Göte Sager hittade svart trumpetsvamp, kamjordstjärna och gullnavling i Kyftamon. Från Forentorp hade Göte med sig mandelriskor. I Lerdala hittade Göte den mycket sällsynta bittra taggsvampen (Sarcodon fennicus)

Britta Larsson hade rökmusseron, röd ekkremla och blek rökriska med sig från Karaby. Men Britta är lite lurig hon. Hon kom med en massa ringbitterskivlingar (Gymnopilus junonius) åkså!!! Aja baja! Dom var mystiskt nog funna i Skånings-Åsaka. Inte snällt och skylla på stackars oskyldiga Skarabor!

Marianne Johansson som bor i Skånings-Åska hade med sig grovticka, sotriskor, sotvaxskivlingar, bittersoppar och den sällsynta brun kremlan. Sist men inte minst så hade Marianne med sig ett exemplar av den mycket sällsynta brödtaggsvampen (Sarcodon versipellis) från Värmland. Även Marianne drog några strån till stacken på så vis.

Rolf-Göran och Kurt-Anders var uppe till Kinnekulle på lördags kvällen. Dom släpade hem jätteröksvamp, svartöra, flattoppad klubbsvamp, eldsopp och sommarsopp. Naturligtvis var bilen full med vackra spindelskivlingar, men vi vill inte att våra kamrater i klubben skall få ångest känslor. Så det tar vi en annan gång.

 

Några kommentarer till fynd som gjordes på utflykten. Amanita phalloides var alba – Lömsk flugsvamp var alba. Den helt vita formen av lömsk flugsvamp. Den är sällsynt men förekommer framför allt på Gotland och Öland. Den finns mycket sällsynt på Billingen och är hitintills bara känd från Aspö och Ulveksbackarna i Skövde. Peter Nilsson hittade ett par exemplar i Ulveksbackarna. Den väckte viss uppmärksamhet på utställningen. Hymenoschyphus albidus – (askdödaren) En liten vit till gulvit skålsvamp som har en liten fot. Den kan finnas i 1000-tals på småpinnar och förna i lövskogar där det gärna finns just ask. Forskarna tror detta är den svamp som angriper ask i Sverige. Om man tar sig lite tid och tittar noga på marken, så kommer man till sin förskräckelse se att denna skålsvamp är mycket allmän i hela Skaraborg. Tyvärr inget rolig fynd!

Russula anthracina – Sotkremla En vackert vitgrå art som blev funnen i Garparör. Den påminner om svedkremlan (Russula adusta), men är en av dom kremlor som svartnar i köttet när man tar i dom eller skär i dom. Det finns två sådana arter jag känner till, gråsvart kremla (Russula albonigra) och sotkremla (Russula anthracina). Gråsvart kremla (Russula albonigra) svartnar kraftig när man tar i den och den luktar stark behagligt av akumint. Den finner man ibland men den är mycket ovanlig. Den vi fann i Garparör blev svart när vi tog i den, men luktade inte akumint. När den fått ligga över natten var så gott som hela svampen helt svart, men längst upp på foten under hatten såg men en tydlig vit ring på foten. Detta är sotkremla (Russula anthracina) och den är rödlistad och mycket sällsynt. Sotkremlan har några få fynd i Skaraborg tidigare.

 

Dagens fynd Lepiota felina - Svartfjällig fjällskivling. En mycket vacker fjällskivling blev funnen i Gottorp. En liten cirka 2 cm stor fjällskivling med svarta fjäll på hatten. De svarta fjällen konstratererar vackert mot den i övrigt vita hatten. På foten finns en liten tunn ring. Ringens översida är vit och helt slät. Men undersidan på ringen är strödda med svarta fjäll. Detta är en utmärkt karaktär för att säga att detta är Lepiota felina! Den är mycket sällsynt och finns i granskogar om man har turen på sin sida.

 

Slut på meddelandet

Carlsson

 

Artlista från utställningen…

Artlista totalt…

Denna dag blev det invigning av de nya tapetborden!
Det skall börjas i tid!