Mer att läsa om laxporing!

 

Rhodonia placenta – Laxporing  VU

 

Laxporingen funnen i Gullspång 2011

 

Denna mycket vackra ticka är bara funnen två gånger i Skaraborg. Bägge fynden är gjorda i Gullspångs kommun. Det första fyndet gjordes i Folkeberga naturreservat 2002 och det andra i Skärven 2011.

 

När man finner denna mycket vackra rosa art, så förstår man att det måste vara något speciellt.

 

Laxporingen är som ung vackert laxrosa, men den blir som äldre mer orangeskär och slutligen helt vit. När laxporingen är helt rosa  skulle den möjligtvis kunna förväxlas med laxticka Erastia salmonicolor. Laxtickan blir dock röd med lut, vilket inte laxporingen blir. En mikroskopisk bestämning krävs för att med säkerhet bestämma arten.

 

Laxporingen är relativt tunn, men den kan bli ganska stor. Den kan täcka hela trädstammen eller finnas på många ställen på en trädstam. Den har något fransig kant och verkar vanligast på granved, men förekommer även på tallved. Våra två fynd från Gullspång är gjorda på tallved.

 

Laxporingen är mycket sällsynt och dessutom rödlistad (VU – Vulnerable – Sårbar). Den är funnen cirka 20 gånger tidigare. Den förekommer mycket sällsynt från Halland och upp genom hela landet. Den förekommer i lite mer orörda barrskogar, men kan stundtals även finnas i mer triviala miljöer.

 

När jag var med och fann arten uppe i Folkeberga naturreservat i Gullspång kommun 2002,  så täckte tickan en hel tallstock. Vi fann arten på ytterligare 4 trädstammar denna dag och även de fynden var på tallved. Jag trodde inte då att jag skulle få stifta bekantskap med denna art någon mer gång. Ewa och Göran Grundel fann laxporingen på undersidan av en tallstock som var begravd i mossa den första maj i år. Mycket vackra bilder och en mycket vacker kollekt kom till mig!

 

Visst var det laxporing!

 

Det finns väldigt få vackra bilder av laxporing, så njut nu av Eva och Görans bilder som du hittar här!

 

Bästa Hälsningar

Rolf-Göran.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheterna