Skövde 20/6-11
Hej på er
Vill bara komma med en kort rapport från Öland.
Jag, Kurt-Anders, Peter Nilsson med flera var på Öland och firade vår nationaldag! Vi var på Öland hela den första veckan i juni. Vi var ute i fält hela dagarna. Vid ett besök i Halltorps hage, fick vi faktiskt se den stora ekbocken livs levande på en ek! Den var häftig. Jag och Kurt-Anders har en egen inventeringsruta i Norra Möckleby. Våra fynd från denna ruta kommer att komma med i den kommande Ölandsfloran. I vår ruta gjorde vi en del riktigt roliga fynd. Gulyxne, sandglimm, ölandsmåra, dvärgviol, grönkulla och ölandsstarr. I en fin åker fann vi 100-tals åkerranunklar, men även sommarklynne och åkermadd!!
Det blev några svampar också!
Vid ett besök i Bettorpsavtaget (som ligger i vår ruta), fann vi en jordstjärna. Den var väldigt hård i konsistensen, så jag trodde det rörde sig om stäppjordstjärna (Geastrum pseudolimbatum). Efter en stunds letande på en sandig ås, fann jag bland brännässlor, massor av jordstjärnor. Det var säkerligen 100-tals. Jordstjärnorna satt tätt gyttrade på en yta av några kvadratmeter. Vid närmare granskning under luppen visad det sig att det var stäppjordstjärnor. Vilket fynd!! Någon dag senare besökte vi Ulla-Britt och Thomas i Gårdby. Dom kunde bara hålla med om vårt fynd. Detta är det åttonde kända fyndet av Geastrum pseudolimbatum på Öland. Denna mycket sällsynta jordstjärna är bara känd från Västergötland (Ekudden – Mariestad), Skåne och Öland. Arten är rödlistad EN – Starkt hotad. Jag har tidigare försökt göra ett eget fynd av denna art och äntligen blev det sanning.
Lokalen är belägen cirka 350 meter norr om Bettorpsavtaget, nära landsvägen, på en betad sandås. På åsen finns ett flertal fornminnen. Det finns en liten tallskog där det går ner en liten väg till en åker, mittemot fyndplatsen. Bettorpsavtaget ligger nästan mitt emellan Norra Möckleby och Runsten. Området är väl värt ett besök. Här finns bland annat sandglimm och stäppjordstjärna.
Bästa sommarhälsningar
Rolf-Göran
Klicka på bilderna nedan!