Fynd av Biscogniauxia cinereolilacina (J. H. Mill.) Pouzar. – Linddyna i Garparör!

Kurt-Anders och Rolf-Göran vid fyndet! Kurt-Anders och Rolf-Göran vid fyndet!

Fynd av Biscogniauxia cinereolilacina (J. H. Mill.) Pouzar. – Linddyna i Garparör

I söndags (10/2-14) var Rolf-Göran Carlsson och Kurt-Anders Johansson på besök i Garparörs naturreservat. Det var framförallt de stora lindarna som finns i reservatet som vi var intresserade av. Jag (författaren) ville se om det möjligen kunde finnas (Holwaya mucida) lindskål i reservatet. Trots ett intensivt letande så kunde inte lindskålen påträffas? Men på en av gammellindarna såg vi en lång svart svamp? Det var en svart cirka en meter lång skorpa som syntes, och i luppen såg man tydligt att det rörde sig om en pyromycet. Jag kom att tänka på linddynan? Men den är ju inte funnen i Västergötland tidigare? Det visade sig att vårt fynd var en kärnsvamp, och den hade ett grålila hårt stroma som bara var några millemeter tjockt. Vi kom ganska snart fram till att detta måste nog ändå vara Biscogniuxia cinererolilacina – linddyna! Även spormåttet stämde bra i mikroskåpet. Nästa dag tog vi kontakt med Anders Jonegård för fotografering.  Foto – Anders Jonegård

Linddynan är en mycket sällsynt svamp och är tidigare endast känd med några få fynd från Gotland, Öland, Småland, Södermanland och några ställen i Uppland.

Garparörs Naturreservat har ett mycket stort bestånd av lind. I de mer öppna partierna av reservatet har man hamlat en del gammellindar. Tyvärr håller väl de flesta av dessa lindar på att dö. Linddynan förekommer dock sällsynt på veden av döende jätte lindar, vilket gynnat arten i detta fall.

Artfakta

Biscogniauxia cinereolilacina (J. H. Mill.) Pouzar. – Linddyna

Garparörs naturreservat, på ved av levande mycket grov hamlad lind. Fyndet gjort i öppen hagmark med ett flertal grova hamlade lindar. Tillgången på lind är god i området. Arten växte i mindre decimeter stora grupper och på en längd av cirka en meter.

Leg & Det
Rolf-Göran Carlsson & Kurt-Anders Johansson
Herb RGC14-003

Foto – Anders Jonegård

Koordinater = 1385213 x 6487762
Skövde kommun – Säter socken

Litteratur

Länsstyrelseni Stockholms Län
Medelande 2010:08
Upplands Stiftelsen
Inventering av lindlevande skalbaggar i Stockholm och Uppsala län år 2006.


Bästa Hälsningar

Rolf-Göran

Linddyna på lind!
Linddyna!
Linddyna!

Kommentera gärna nyheten:

  • Eva o Göran • 21 februari 2014 09:53:28
    Grattis till fyndet Intressant läsning

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheterna